Ο Βρετανός John Richards Hicks (8 Απριλίου 1904-20 Μαϊου 1989), θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους του εικοστού αιώνα.

Από το 1926 έως το 1935, ο Hicks δίδασκε στο London School of Economics and Political Science. Ξεκίνησε ως οικονομολόγος των εργασιακών σχέσεων, αλλά σταδιακά, πέρασε στην αναλυτική πλευρά, όπου το μαθηματικό του υπόβαθρο επανήλθε στο προσκήνιο.

Από το 1935 έως το 1938, δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (Cambridge University) όπου ήταν εταίρος του Gonville & Caius College. Ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή του βιβλίου Αξία και Κεφάλαιο (Value and Capital), η οποία βασίστηκε στο προηγούμενο έργο του στο Λονδίνο. Από το 1938 έως το 1946, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Mancester. Εκεί, έκανε την κύρια εργασία του στα οικονομικά της ευημερίας, με την εφαρμογή της στην κοινωνική λογιστική.

Το 1946, επέστρεψε στο Πανεπιστημίο της Οξφόρδης (Oxford University), αρχικά ως ερευνητικός εταίρος στο Nuffield College (1946–1952) στη συνέχεια ως Drummond Professor of Political Economy (1952–1965) και τέλος ως ερευνητικός εταίρος του All Souls College (1965–1971), όπου συνέχισε να συγγράφει και μετά τη συνταξιοδότησή του.

Οι πιο γνωστές από τις πολλές συνεισφορές του στον τομέα των οικονομικών ήταν η ανάλυσή του της θεωρίας της γενικής ισορροπίας και της ζήτησης των καταναλωτών στη μικροοικονομική καθώς και το υπόδειγμα IS-LM, το οποίο συμπύκνωσε την κεϋνσιανή άποψη στη μακροοικονομική και έγινε ο τυπικός τρόπος ανάλυσης του κεϋνσιανού υποδείγματος. Το υπόδειγμα αυτό δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Econometrica, ένα μόλις χρόνο μετά τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας του Keynes.

Επιπλέον, το βιβλίο του Value and Capital (1939) επέκτεινε σημαντικά τη θεωρία της γενικής οικονομικής ισορροπίας και της αξίας. Προς τιμήν του, η αντισταθμισμένη για εισοδηματικές απώλειες συνάρτηση ζήτησης ονομάζεται Hicksian Demand Curve.

Το 1972 ο Hicks τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες (από κοινού με τον Kenneth Arrow) για τις πρωτοποριακές συνεισφορές του στη θεωρία της γενικής ισορροπίας και στα οικονομικά της ευημερίας.

__________________________

Βασικές Εργασίες του John R. Hicks

1937, “Mr Keynes and the Classics: A Suggested Interpretation”, Econometrica, 5 (2), pp. 147-159.

1939, Value and Capital, Oxford University Press, Oxford.

Σύνδεσμος σε αναλυτικό σημείωμα για τον John Richards Hicks

Το αυτοβιογραφικό σημείωμα του John R. Hicks στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Nobel

Advertisement