Ο John Richards Hicks, ένας Βρετανός οικονομολόγος, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους του εικοστού αιώνα.

Οι πιο γνωστές από τις πολλές συνεισφορές του στον τομέα των οικονομικών ήταν η ανάλυσή του της θεωρίας της γενικής ισορροπίας και της ζήτησης των καταναλωτών στη μικροοικονομική καθώς και το υπόδειγμα IS-LM, το οποίο συμπύκνωσε την κεϋνσιανή άποψη στη μακροοικονομική και έγινε ο τυπικός τρόπος ανάλυσης του κεϋνσιανού υποδείγματος. Το υπόδειγμα αυτό δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Econometrica, ένα μόλις χρόνο μετά τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας του Keynes.

Επιπλέον, το βιβλίο του Value and Capital (1939) επέκτεινε σημαντικά τη θεωρία της γενικής οικονομικής ισορροπίας και της αξίας. Προς τιμήν του, η αντισταθμισμένη για εισοδηματικές απώλειες συνάρτηση ζήτησης ονομάζεται Hicksian Demand Curve.

Το 1972 ο Hicks τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες (από κοινού με τον Kenneth Arrow) για τις πρωτοποριακές συνεισφορές του στη θεωρία της γενικής ισορροπίας και στα οικονομικά της ευημερίας.

__________________________

Βασικές Εργασίες του John R. Hicks

1937, “Mr Keynes and the Classics: A Suggested Interpretation”, Econometrica, 5 (2), pp. 147-159.

1939, Value and Capital, Oxford University Press, Oxford.

Σύνδεσμος σε αναλυτικό σημείωμα για τον John Richards Hicks

Το Βιογραφικό του John R. Hicks στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Nobel