Από τους Financial Times, 8 Απριλίου 2020

Martin Arnold στην Φρανκφούρτη και David Keohane στο Παρίσι. Επιπλέον ανταποκρίσεις από Delphine Strauss και Valentina Romei στο Λονδίνο

Η γερμανική και η γαλλική οικονομία βρίσκονται σε κατάσταση ιστορικής ύφεσης, η οποία πρόκειται να εξαλείψει χρόνια ανάπτυξης μόνο σε λίγους μήνες, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη καθώς κορυφαία όργανα προειδοποιούν για τον αντίκτυπο της κρίσης του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία και τις εμπορικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικής έρευνας της χώρας, η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 10% τον τρίμηνο έως τον Ιούνιο – η πιο απότομη πτώση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί το 1970 και διπλάσια από το μέγεθος της μεγαλύτερης πτώσης κατά της διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Και όπως προειδοποίησε η Τράπεζα της Γαλλίας την Τετάρτη, η παύση τεράστιων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας αφαιρεί 1,5 εκατοστιαίες μονάδες από τη γαλλική ανάπτυξη για κάθε δύο εβδομάδες που συνεχίζεται. Μετά από περισσότερο από τρεις εβδομάδες κλεισίματος, η γαλλική οικονομική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί με τον πιο έντονο ρυθμό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η οποία προβλέπει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η κλίμακα και η ταχύτητα της διαταραχής που προκάλεσε η κορωναϊός στην παγκόσμια οικονομία παρουσιάστηκαν στα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και έδωσαν το ισχυρότερο μήνυμα ότι οι μεγάλες οικονομίες έχουν εισέλθει σε ύφεση.

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο συνθετικός δείκτης του για την οικονομική συγκυρία – ο οποίος έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό σημείων καμπής στον οικονομικό κύκλο – κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες τον Μάρτιο, αντικατοπτρίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο των μέτρων κλειδώματος (lockdown) στην παραγωγή, κατανάλωση και εμπιστοσύνη.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είπε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων πρόκειται να πέσει κατά 32% λόγω της κρίσης του Covid-19, σημειώνοντας πολύ ταχύτερη συρρίκνωση σε σχέση με τη μείωση κατά 12% το 2009, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΕ.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι άσχημοι – δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Roberto Azevêdo. «Οι αναπόφευκτες μειώσεις του εμπορίου και της παραγωγής θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πέραν του ανθρώπινου πόνου που προκαλείται από την ίδια την ασθένεια».

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το πόσο θα ισχύουν τα μέτρα κλειδώματος, τα στοιχεία της Τετάρτης θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη μόνο για την τρέχουσα κατάσταση, και όχι για πόσο καιρό ή πόσο σοβαρή θα εξακολουθήσει να είναι η συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Τα κλειδώματα για να αντιμετωπίσουν τους κοροναϊούς έχουν παγώσει πολλές επιχειρήσεις και ανάγκασαν τους περισσότερους εργαζομένους να παραμείνουν στο σπίτι, βυθίζοντας τις ηγετικές οικονομίες της Ευρώπης σε ελεύθερη πτώση.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10 τοις εκατό σε ένα χειρότερο σενάριο του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η κρίση του κοροναϊού. Αυτή θα ήταν η χειρότερη συρρίκνωσή της από το 1980. Εάν η ανάκαμψη είναι ταχύτερη και το εθνικό κλείδωμα ανασταλεί τον Μάιο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,1% φέτος.

Οι κυβερνήσεις του Βερολίνου, του Παρισιού και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών έχουν ξεκινήσει τεράστια προγράμματα για την παροχή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους των οποίων τα εισοδήματα έχουν πληγεί από την επιβράδυνση.

«Στην Ευρώπη τώρα υιοθετούμε ένα τεράστιο δημοσιονομικό επεκτατικό πρόγραμμα. . . καθώς το ΑΕΠ καταρρέει, τα εισοδήματα σταθεροποιούνται «, δήλωσε ο Philippe Martin, καθηγητής οικονομικών στο Sciences Po στο Παρίσι. «Αυτή τη στιγμή τα εισοδήματα αυτά αποταμιεύονται, έτσι ώστε τα ποσοστά αποταμίευσης να εκτοξεύονται στα ύψη στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε με αυτό όταν λήξει η κρίση; Είναι πολύ αβέβαιο.»

Για κάθε εβδομάδα κλειδώματος τον Μάρτιο, η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Η συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας προβλέπεται να είναι παρόμοιας κλίμακας με το δεύτερο τρίμηνο του 1968, όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε 5,3% εξαιτίας του αντίκτυπου ενός φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας.

Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο και κατά 4,2% στο σύνολο του έτους, ανέφεραν τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας σε μια διμηνιαία μελέτη για την κυβέρνηση. Αλλά προβλέπουν ότι θα ανακάμψει το επόμενο έτος με αύξηση 5,8%.

«Μέχρι στιγμής, το θετικό κομμάτι της γερμανικής οικονομίας είναι οι υπηρεσίες, αλλά αυτή η κρίση θα επηρεάσει τις υπηρεσίες προφανώς πιο σκληρά από ό, τι τη μεταποίηση, καθώς η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από το λιανικό εμπόριο ή τις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν σταματήσει ως επί το πλείστον», δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη

Η κρίση αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ανέργων στη Γερμανία κατά 236.000 σε 2,5 εκατομμύρια, ωθώντας το ποσοστό ανεργίας από το 5 τοις εκατό, που είναι κοντά σε ένα χαμηλό ρεκόρ, σε περίπου 5,5 τοις εκατό. Αυτό θα παρέμενε πολύ κάτω από τα επίπεδα ανεργίας πολλών άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης έφθασε πρόσφατα σε 7,4%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δωδεκαετίας.

«Η Γερμανία είναι σε καλή θέση να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση και να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στο οικονομικό επίπεδο που θα είχε φθάσει χωρίς την κρίση», δήλωσε ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής των προβλέψεων στο Ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο.

Η αντίδραση του Βερολίνου στην κρίση θα ωθήσει τη χώρα στο πρώτο έλλειμμα του προϋπολογισμού της για αρκετά χρόνια, ίσο με το 4,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των πέντε ινστιτούτων. Αυτό θα αυξήσει το δημόσιο χρέος από το 60% του ΑΕΠ στο 70%.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία εισήλθαν στην κρίση του κοροναϊού με ήδη εξασθενημένες οικονομικές συνθήκες. Η Γερμανία μόλις και απέφυγε την ύφεση πέρυσι, καθώς η βιομηχανία κατασκευής της επλήγη από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ η οικονομία της Γαλλίας υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν αποδιοργανώθηκε από απεργίες και διαμαρτυρίες.

Σύνδεσμος στο πλήρες άρθρο των Financial Times

Advertisement