Μακροοικονομικη Θεωρια

Διαλέξεις του Καθ. Γιώργου Αλογοσκούφη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βιογραφικο

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1990).

Είναι επίσης ερευνητικός εταίρος στο Hellenic Observatory του London School of Economics και Εταίρος (fellow) της European Economic Association.

Από το 2016 έως το 2019 διατέλεσε Καθηγητής στην Έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Fletcher School του Πανεπιστήμιου Tufts στις ΗΠΑ.

Από τον Σεπτέμβριο του 1996 έως τον Οκτώβριο του 2009 ήταν μέλος της Βουλής των Ελλήνων.

Από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2009 διατέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Από το 1992 έως και το 1993 διατέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Από το 1984 έως το 1992 διατέλεσε Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Birkbeck College).

Αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (M.Sc. 1978, Ph.D. 1981, London School of Economics).

Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και πάνω από 40 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά (American Economic Review, the Journal of Political Economy, the Economic Journal, the European Economic Review, the Journal of Monetary Economics, the Journal of Money, Credit and Banking, Economica και άλλα) με πολλές αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

Τα ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή της μακροοικονομικής, και ιδιαίτερα στην ανάλυση του πληθωρισμού και της ανεργίας, στα νομισματικά και συναλλαγματικά καθεστώτα, στα διεθνή οικονομικά, στη θεωρία της οικονομικής μεγέθυνσης και στη μακροοικονομική πολιτική.

Το 1981, η διδακτορική του διατριβή βραβεύτηκε με το βραβείο Sayers του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2002, το βιβλίο του «Η Δραχμή: Από τον Φοίνικα στο Ευρώ» (με τη Σοφία Λαζαρέτου) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει εργασθεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Τραπέζης, ως ερευνητικός εταίρος του Κέντρου των Οικονομικών της Εργασίας στο London School of Economics (1981-92), ενώ για την περίοδο 1985-1998 ήταν ερευνητικός εταίρος του Centre for Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου.

Μεταξύ 1994 και 1998 υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Εταιρείας (European Economic Association).

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1955. Είναι παντρεμένος με τη Δίκα Αγαπητίδου με την οποία έχουν τρία παιδιά.

Ιστοσελίδα στα Ελληνικά

Αρέσει σε %d bloggers: